
Prețurile la alimente în Rusia au crescut semnificativ, scrie Nezavisimaia Gazeta, citând dateale Serviciului rus de Statistică. Inflația este, de asemenea, din ce în ce mai mare - datele dela începutul lunii decembrie 2014 arătând că inflația anuală a ajuns la 9,4%. Într-un an, prețul mediu la carne de porc și zahăr a crescut cu 25%, în timp ce prețurile la hrișcă - unul dintrealimentele de bază ale rușilor, au crescut cu 65%. Preţurile la pește și fructele de mare au crescut cu mai mult de 15%.
Calculat zilnic, comparând perioada octombrie – noiembrie 2014, prețul mediu al coșuluide produse alimentare de bază a crescut cu 3%, iar de la începutul anului - cu 9,8%, pe baza datelor statistice oficiale. Novaya Gazeta constată totuşi că, în realitate, prețurile din unele regiuni din Rusia au crescut chiar mai mult. De exemplu, în regiunea Nizhny Novgorod prețurilela cartofi au crescut cu 40%, la varză cu 32%, la pește cu 42%, iar la hrișcă cu 74%,comparativ cu luna noiembrie 2013. Potrivit publicației, producătorii de carne și produse din carne se așteaptă la o majorare în continuare a prețurilor cu aproximativ 20-30%, în timp cecomercianții de cafea și ceai se așteaptă ca prețurile să crească la ceai cu 20% în 2015.
P.S. Creşterea mare a preţurilor e de aşteptat, odată cu scăderea încasărilor din vânzările la petrol şi gaze ale Rusiei. V-am spus în articolul de care făceam referire mai sus că Rusia va fi poate cea mai afectată de scăderea masivă a preţului petrolului. Un cititor îmi atrăgea atenţia în articol că vor fi afectate şi alte ţări dezvoltate, ca Norvegia şi Canada, şi ele exportatoare de petrol. I-am spus atunci că nu e cazul, căci şi Canada şi Norvegia sunt ţări foarte dezvoltate şi bogate, care pot să-şi asigure pe termen scurt deficitul rezultat din scăderea preţului la petrol. Şi iată că am avut din nou dreptate. Nu am auzit până acum de dificultăţi majore ale celor două state, comparativ cu Rusia, care şi-a devalorizat în ultima perioadă şi rubla. În plus, Rusia se confruntă cu un exod fără precedent al rezervelor valutare ale ţării, ceea ce va face ca economia să slăbească şi mai mult. Putin e disperat: se vede astfel învins de Occident, secătuit de puteri, iar din “marele urs” Rusia va deveni un biet pisicuţ!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu